
Instagram’ın Ağustos 2020’de TikTok’a karşılık çıkardığı Instagram Reels, dünyada 50’den fazla ülkede kullanılıyor. Reels ile 15-30-60 saniyelik videolar kaydedebiliyor ve videolarınızda TikTok’ta da olan çoğu özellikle düzenlemeler yapabiliyorsunuz. Reels, keşfet’e eklenen videoları kaydetmenize ve paylaşmanıza fırsat tanıyor.
Reels, bazı özellikleri itibarıyla Stories’e benzemesiyle birlikte çok önemli farklarla Stories’ten ayrılıyor. Reels, video düzenleme araçları, orijinal ses içerikleri, AR efektleri, hız kontrolü, birden fazla videoyu birleştirme, birleştirilen videolarda kusursuz geçişler oluşturmak için hizalama ve kırpma seçeneği sunuyor.
Açık hesap kullanıyorsanız Reels’iniz, Reels Keşfet akışında çıkabiliyor. Reels Keşfet’e düşen videolarınız diğer kullanıcılar tarafından paylaşılabiliyor, kaydedilebiliyor, yorumlanabiliyor ya da Reels’inize eklediğiniz ses içerikleri kullanıcılar tarafından görülebiliyor.
Aktif olarak sosyal medyayı kullanıyorsanız özellikle TikTok’u, Instagram Reels’inin kullanımı sizin için kolay olacaktır. Bu yazımızda Reels’in nasıl oluşturulduğunu, Reels oluşturmak için mevcut videoların nasıl kullanıldığını ve Reels düzenleme araçlarının nasıl kullanılacağını anlatıyoruz.
Reels Nedir?
Reels, Instagram kullanıcılarıyla paylaşabileceğiniz eğlenceli ve ilgi çekici 15-30-60 saniyelik kısa biçimli video içerikleridir. Reels’inizi kaydedip düzenleyebilir, ses ve efektler ekleyebilir ve diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz. Açık hesap kullanıyorsanız Reels’iniz tüm Instagram topluluğuyla paylaşabilirsiniz.
Reels’te sadece takip ettiğiniz hesapların Reels’ini değil açık hesap kullanan ve popüler olan tüm kullanıcıların kliplerini görebilirsiniz. Reels, sadece Reels sayfasında değil Keşfet’te de karşınıza çıkabilir.
Reels kliplerinizi anlık çekebileceğiniz gibi daha önceden film rulonuzda olan ve düzenlediğiniz videoları da Reels’te paylaşabilir; Reels’inizde çizim ve metin araçlarını, çıkartmaları kullanabilirsiniz.
Reels Nasıl Oluşturulur?
Cihazınızdan Instagram uygulamasına girdiğinizde Instagram hikayeleri kamerasını açmak için ekranın sol üst köşesindeki kamera simgesine dokunun. Ekranın alt kısmındaki menüde farklı kamera özelliklerini sahip göreeksiniz. Reels ögesine kaydırın. Aynı işlemi isterseniz uygulamaya girdiğinizde alt sekmedeki seçeneklerden Reels’e tıklayarak karşınıza çıkan erkanda sağ üst köşedeki kamera simgesine dokunarak videonuzu oluşturabilirsiniz. Diğer bir seçenek de Instagram ana sayfadaki “+” işaretine dokunarak seçeneklerden Reels’i seçmektir.
Reels ekranına geldiğinizde, ekranın sol tarafında altı simgeniz olacak:
Müzik: Klibiniz üzerinde oynatılacak müziği seçin.
Süre: Videonuzun kaç saniyelik(15-30-60) olacağını belirleyin.
Oynatma: Videonuza ağır çekim veya hızlı ileri sarma efektleri ekleyin.
Efektler: Instagram’ın arka planlar, oyunlar, filtreler ve efektler kitaplığından seçim yapın.
Rötuş: İçeriklerinize anlık olarak filtre ekleyin.
Zamanlayıcı: Eller serbest özelliğini kullanarak kayıt yapabilmek için videonuzun uzunluğunu seçin.
Bu özelliklerin dışında mevcut kamera özelliklerini kullanarak flaşınızı açıp kapatabilir, kamerayı öne bakan ve arkaya bakan arasında değiştirebilirsiniz.
Yeni bir Reels kaydetmek için kamera düğmesine dokunun. Seçtiğiniz süre sınırınızı görmeniz için ekranın üst kısmında pembe bir ilerleme çubuğu bulunur.
Kaydı başlatmak ve durdurmak için kamera simgesine dokunmanız yeterlidir. Kayıt yapmak için zamanlayıcı simgesine dokunun ve bir video uzunluğu seçin, ardından zamanlayıcıyı ayarla ögesine dokunun. Ayarlamalarınızı yaptıktan sonra kamera simgesine dokunup kaydı başlatabilirsiniz. Kaydınız ayarladığınız uzunluk tamamlanınca duracaktır. Eğer süre belirlemez ve 15 saniye sınırından önce kaydı durdurursanız kaydınıza yeni klipler ekleyebilir ve bunları önceki kliplerle hizalayabilirsiniz. TikTok’ta olduğu gibi, videonuz sırasında kayıt düğmesini basılı tutarak kaydı birden çok kez başlatabilir ve durdurabilirsiniz.
Bir klibi kaydettikten sonra önizleme simgesine dokunarak klibinize bakabilir; buradaki klipleri düzenle simgesine dokunarak yeni klip ekleyebilirsiniz. Yeni klibinizi ister film rulonuzdan kullanabilir isterseniz de kameranızı kullanarak yeni bir klip oluşturabilirsiniz. Kliplerinizi kaydettikten sonra videonuzu düzenlemek için ileri simgesine dokunun. Videonuz ayrılan 15 saniyenin tamamını kullanıldıysa otomatik olarak düzenleme ekranına yönlendirilirsiniz. Düzenleme ekranında videonuzu indirebilir; müzik veya ses içeriği, filtre, çıkartma ekleyebilir, metin yazabilirsiniz.
Reels’e müzik ekleyin.
Müzik Reels’in önemli bir parçasıdır. Reels’inize eklemek istediğiniz şarkı veya ses klibini Reels kayıt sayfasındaki müzik simgesinden aratabilir ve “Sesi Kullan”ı seçerek klibinize ekleyebilirsiniz. Instagram yakın zamanda yaptığı bir yenilikle kullanıcılarına belirli ses klipleri aramasına imkanı sunmuştur.
Reels’e müzik eklemeyi aşama aşama ele alalım:
- Reels ekranında içerik oluşturmaya başlamak için sağ üst köşedeki fotoğraf simgesine dokunun.
- Sol taraftaki müzik notası simgesine dokunun ve eklemek istediğiniz parçayı seçin.
- Parçayı seçtikten sonra kayıt ekranına yönlendirileceksiniz.
- Parçanın belirli bir bölümünü kullanmak için soldaki menüden albüm kapağının küçük resmine dokunun, ardından Reels’inizde şarkının çalmak istediğiniz bölümünü seçin.
- Şarkınızı hazırladıktan sonra kayda başlamak için kayıt düğmesini basılı tutun, müzik klibi çalmaya başlayacaktır. Kayıt düğmesini bıraktığınızda kayıt duracaktır.
- Paylaşmaya hazır olduğunuzda paylaş simgesine dokunarak paylaşmak istediğiniz gönderi şeklini(hikâye, Reels, gönderi vs.) seçin.
- Seçimlerinizi yaptıktan sonra düzenleme ekranına yönlendirileceksiniz. Burada sesi açıp kapatabilir veya Reels’inize çıkartmalar, çizimler, metinler ekleyebilirsiniz.
- Düzenlemeleriniz bittiğinde ve klibiniz hazır olduğunda devam etmek için ok simgesine dokunun.
Reels’e metin ekleyin.
Reels’inize metin ekleyerek klibinize daha fazla ortam ekleyebilir, böylece sessiz izlemek durumunda olan ya işitme güçlükleri yaşayan kullanıcılara ulaşma imkanı elde edersiniz. Ayrıca görsel açıdan da klibinizi zenginleştirebilirsiniz.
- Reels ekranında içerik oluşturmaya başlamak için sağ üst köşedeki fotoğraf simgesine dokunun.
- Şarkınızı seçin ve kaydetmeye başlamak için kayıt simgesine basın.
- Kaydınızı gözden geçirdikten sonra kayıt ekranına dönmek için bitti ögesine dokunun.
- Düzenleme ekranına yönlendirileceksiniz.
- Videonuzun üzerine metin eklemek için sağ üst köşedeki Aa simgesine dokunun.
- Metninizi yazın.
- Hizalamayı veya rengi ayarlamak veya stilistik süslemeler eklemek için ekranın üst kısmındaki stil araçlarını kullanın.
- Ekranın alt kısmındaki seçeneklerinizden bir yazı tipi seçin. Düzenlemeleriniz tamamlanınca bitti ögesine dokunun.
- Şimdi metninizin bir önizlemesini göreceksiniz. Sol altta metninizin küçük bir simgesi de olacak. Bu simgeye tıkladığınızda metninizin video klipte ne zaman görüneceğini belirleyebilirsiniz.
- Ekstra metin eklemek isterseniz, tekrar Aa simgesine dokunun ve metin düzenleme işlemini tekrarlayın.
- Videonuzdan memnun olduğunuzda, paylaş ögesine dokunun.
Birden çok klipten oluşan Reels yapın.
Reels ile birden fazla klibi birleştirebilir, bunun için hem yeni videolar oluşturabilir hem de film rulonuzdan eklemeler yapabilirsiniz.
- Reels düzenleyicisini açın.
- Kullanmak istediğiniz herhangi bir efekti veya şarkıyı seçin ve ardından kaydetmeye başlamak için kayıt düğmesine basın.
- İşiniz bittiğinde, kaydınıza başka bir klip eklemek için işlemi tekrarlayın.
- Film rulonuzda bulunan önceden kaydedilmiş bir video klip eklemek için yukarı kaydırın ve klibi seçin. Ekle simgesine dokunun.
- Kliplerinizi düzenlemek veya silmek ya da bütünü gözden geçirmek isterseniz geri ok simgesine basın.
- İşiniz bittiğinde, düzenleme ekranına geçmek için bitti simgesine dokunun. Burada yapmak istediğiniz eklemeleri yaptıktan sonra paylaş ögesine dokunun.
Reels’te eller serbest kayıt yapın.
- Reels ekranına gidin.
- Sol tarafta en altta bulunan kronometre simgesine dokunun.
- Klibinizin ne kadar süreceğini (5,2 saniye ile 30 saniye arasında) seçmek için kaydırıcıyı sürükleyin.
- Kayda başlamadan önceki süreyi ayarlamak için geri sayım kelimesinin yanındaki sayıya dokunabilirsiniz (3 veya 10 saniye arasında geçiş yapın).
- Sürenizi seçtikten sonra zamanlayıcı ayarla ögesine basın.
- Kayıt düğmesine dokunun) ve kayıt için geri sayım başlayacaktır.
- İşiniz bittiğinde, düzenleme ekranına geçmek için bitti simgesine dokunun. Düzenlemeleri yapıp göndermeye hazır olduğunuzda paylaş ögesine dokunun.
Reels’inize filtre ekleyin.
Instagram’ın devasa filtrelerini ve AR efektlerini Reels’te de kullanabilirsiniz.
- Reels oluşturma ekranına gidin.
- Sol taraftaki simgelerden 4. olan efektlere göz at simgesine dokunun.
- Ekranınızın alt kısmında filtreler çıkan filtrelere göz atmak için sağ kaydırın.
- Daha fazla AR filtresi ve efekti aramak veya bunlara göz atmak için tamamen sağa kaydırın ve efektlere göz at ögesine dokunun. Dilediğiniz filtreyi seçip kullanın ya da daha sonra kullanmak üzere kaydedin.
- Bir filtreyle kayıt yapmak isterseniz filtre simgesine basılı tutun ya da zamanlayıcı özelliğini kullanarak eller serbest kayıt yapın.
- Reels’inizi tamamladığınızda düzenleme ekranına geçmek için bitti simgesine basın. Göndermeye hazır olduğunuzda paylaş ögesine dokunun.
Hizalama aracı kullanarak yaratıcı Reels oluşturun.
Hizalama aracı sayesinde Reels’inize yeni bir görüntü, nesne veya kişi ekleyebilir; kıyafet değişikliği yaparak devam edebilirsiniz.
- Reels oluşturma ekranına gidin.
- Reels’inizde kullanmak istediğiniz efekti, şarkıyı seçtikten sonra kayıt ögesine dokunun.
- Kaydınızı yaptığınızda sol tarafta yeni bir simge( üst üste bindirilmiş iki kare/hizala) olduğunu göreceksiniz.
- Hizala simgesine dokunduğunuzda kaydettiğiniz videonun son görüntüsünü yarı saydam bir şekilde göreceksiniz.
- Sahneye eğlenceli bir şeyler, kıyafet değişikliği, evcil hayvan, nesne veya arkadaş ekleyin. Kendinizi yarı saydam görüntüyle hizalayın ve tekrar kayda basın. Zamanlayıcıyı kullanmanız sorunsuz bir geçiş yakalamanızı sağlar.
- Kaydınız bittiğinde düzenleme ekranına geçmek için bitti simgesine dokunun. Göndermeye hazır olduğunuzda paylaş ögesine dokunun.
Hızlandırılmış Reels yapın.
Instagram Reels oluştururken maksimum 60 saniye süre veriyor. Bazen bu süreden daha fazlasına ihtiyaç duyabilirsiniz. Zaman atlamalı kayıtlarla, hızlandırılmış videolarla Reels’inize daha uzun içerikler sığdırabilirsiniz.
- Reels oluşturma ekranını açın.
- Sol taraftaki 1x simgesine dokunun.
- Reels’inizi kaydetmek istediğiniz hızı seçin. Hızlı bir hızlandırılmış çekim yapmak için 4x hızını seçebilirsiniz. Aynı zamanda bu araçla toplam 0,3x ila 4x hız aralığında ağır çekim kayıtlar da yapabilirsiniz.
- Kaydı başlatmak için kayıt düğmesini basılı tutun. Ancak müzik eklediyseniz seçtiğiniz hıza göre ya çok hızlı ya çok yavaş olabilir.
- Kaydınız bittiğinde, düzenleme ekranına geçmek için bitti simgesine dokunun. Göndermeye hazır olduğunuzda paylaş ögesine dokunun.
Reels’e seslendirme ekleyin.
Seslendirme özelliği ile kaydedilmiş videolarınızın üzerine ses kaydı yapabilirsiniz. Videonun içeriğinde ekstra bilgi vermeye ya da bir şeyleri daha detaylı anlatmaya ihtiyaç duyduğunuzda seslendirme özelliği yardımcınız olacaktır.
- Reels oluşturma ekranını açın.
- Videonuza kullanmak istediğiniz filtre, müzik, filtre, hız vs. seçip görsel videonuzu kaydedin.
- Düzenleme ekranına geçmek için bitti simgesine dokunun.
- Düzenleme ekranında üstteki mikrofon simgesine dokunun.
- Video zaman çizelgesine gelip sesinizin duyulmasını istediğiniz noktaya dokunun ve ardından bir seslendirme kaydetmek için kırmızı düğmeye basın. Videonuzda müzik varsa sesiniz o parçanın üzerine bindirilir.
- Ses kaydınızı bitirdikten sonra düzenleme ekranına dönmek için bitti simgesine dokunun.
- Reels’iniz gönderilmeye hazır olduğunda paylaş ögesine dokunun.
Başka kullanıcıların Reels’ini remixleyin.
Reels remix özelliği ile başka bir Reels ile beraber video kaydedebilirsiniz.
- Instagram’daki Reels keşfetme bölümüne gidin ve beğendiğiniz bir Reels bulun.
- Ekranın sağ altındaki üç noktaya dokunun.
- Bu Reels videosunu remiksle’yi seçin .
- Orijinal içerikle yan yana olan bir bölüm göreceksiniz. Sağda görünen içeriği oluşturacaksınız. İçeriğinizi oluştururken efektleri kullanabilir, hız değiştirebilir, müzik ekleyebilirsiniz.
- Düzenleme ekranında, sesinizin ve orijinal klibin dengesini ayarlamak için üstteki sesi karıştır simgesine dokunun.
- Tüm düzenlemeleri yaptıktan sonra paylaş ögesine basın.
Yeşil ekran efektini kullanın.
Yeşil ekran efektleri sayesinde hiçbir şeye ihtiyaç duymadan arka planınızı dilediğiniz her şeyle değiştirebilirsiniz.
- Reels oluşturma ekranını açın.
- Yeşil Ekran filtresine iki farklı şekilde erişebilirsiniz.
İlk seçenek; film rulonuzu görüntülemek için sayfayı yukarı kaydırın, sol üstteki yeşil ekran ögesine dokunun. Ardından, kullanmak istediğiniz arka planı seçin.
İkinci seçenek ise ekranın sol tarafındaki efektler simgesine dokunun, büyütece ulaşana kadar filtre seçenekleri arasında gezinin ve üzerine dokunun. AR Yeşil Ekran kamera efekti için arama yapın ve kullanmak için medya ekle ögesine dokunun. Kendinizi arka planda büyütmek veya küçültmek için ekrandaki resminizi sıkıştırın veya genişletin.
- Arka planda kayıt yapmak için Yeşil Ekran simgesini basılı tutun.
- Kaydınız bittiğinde, düzenleme ekranına geçmek için ok simgesine dokunun. Göndermeye hazır olduğunuzda paylaş ögesine dokunun.

Merhabalar, ismim Burcu Başar, 26 yaşında Halkla ilişkiler ve reklamcılık mezunuyum. Dijital pazarlama ve sosyal medya reklamcılığı üzerine almış olduğum eğitimlerle beraber uzman seviyede içerik yazarlığı yapmaktayım. Sizlere yararlı olabileceğini düşündüğüm dijital pazarlama ve sosyal medya içeriklerini Sosyalify aracılığı ile sizlerle paylaşmaktayım.
Bir cevap yazın